СВЕТА ЈЕЛЕНА (ВЛАДИМИР Д. ЈАНКОВИЋ)

Збирку песама Света Јелена Владимира Д. Јанковића можете купити у:

  1. Књижари Златно руно (Светогорска 3, Београд)
  2. Књижари Знак Сагите (Пролаз испод Дечанске улице у Београду)
  3. Књижари Академија (Кнез Михаилова 35, Београд)
  4. Књижари Цептер (Кнез Михаилова 42, Београд)
  5. ДЕЛФИ књижарама у Србији и онлајн куповином https://www.delfi.rs/knjige/178094_sveta_jelena_knjiga_delfi_knjizare.html
  6. Vulkan књижарама – https://www.knjizare-vulkan.rs/poezija/104800-sveta-jelena-pesme-

У нашој престоници уручена је Награда града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“ Стелином аутору, Владимиру Д. Јанковићу и Стела му на тој награди с радошћу честита! Посебно се радујемо што су у образложењу жирија поменуте Света Јелена и Stella Polare.
У образложењу жирија се каже:

Владимир Д. Јанковић, рођен у Београду 1968, већ деценијама је препознат као истакнути песник, есејиста те нарочито књижевни преводилац. Аутор пет песничких и једне есејистичке књиге, са француског и енглеског језика досад је превео скоро невероватних три стотине наслова. О уметничкој и занатској вредности његових превода говоре и најугледније наше награде из те сфере које је већ добио: „Бранко Јелић“ и „Милош Н. Ђурић“.

Награда града Београда додељује се за конкретно дело и ту се стога овде потенцира Толкинова књига „Берен и Лутијена“. Она заиста може да изгледа као изазов и „мајсторско писмо“: дело култног аутора, једног од оних који обележавају епохе, а у којем се испреплићу проза и стихови. Јанковић га је превео узорно.

У пракси, међутим, ова награда је увек помало и награда за целокупно досадашње дело. А у том смислу вреди навести да је управо у 2021. години, Јанковић објавио и запажену књигу поезије „Света Јелена“ (Stella Polare, Београд, 2021) те наставио исписивати публицистичко-фељтонистичке серије међу којима је и она под егидом „Београд за упућене“, ниска текстова који су истовремено и омаж Тирнанићу и панорамски снимак једног новог Београда. У том смислу, претходна година била је досадашња круна еклектичних књижевно-преводилачких прикљученија овог оригиналног аутора те наша награда долази као заслужено признање за досад пређени пут, али и као подстрек за храбро форсирање нових стаза и богаза.

Владимир Д. Јанковић, аутор Stelle Polare, која је објавила његову књигу поезије „Света Јелена“,  добитник је престижне књижевно-преводилачке награде „Милош Н. Ђурић“, којом је овенчан за превод-препев последње књиге из заоставштине Џ. Р. Р. Толкина, „Берен и Лутијена“ (издавач Публик практикум, Земун, 2021).

Поводом награде Милош Н. Ђурић за превод поезије, односно Толкиновог дела Берен и Лутијена (Публик практикум, Земун 2021), Јанковић је гостовао у емисији Читач код Драгане Ковачевић на Радио-Београду 2:

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4623795/dzon-ronald-r.tolkin-itan-hok.html


Поводом награде Милош Н. Ђурић за превод поезије, односно Толкиновог дела Берен и Лутијена (Публик практикум, Земун 2021), аутор Свете Јелене је гостовао на Спутњику:

https://rs.sputniknews.com/20211218/orbita-kulture-1132491157.html

Извод из разговора можете прочитати овде:

https://rs.sputniknews.com/20211219/nemoj-ovo-daj-mi-nesto-komercijalno-manje-poznati-detalji-o-nastanku-gospodara-prstenova-1132563204.html


Приказ Свете Јелене – Владимир Коларић на Теологија.нет

 


Књижари Златно руно (Светогорска 3, Београд)

Књижари Znak Sagite (Пролаз испод Дечанске улице, Београд)

 

Књижара Академија, Кнез Михаилова 35


 

 


Политикин Културни додатак, 28.08.2021.


Бојан Станишић о поезији Владимира Д. Јанковића – Читајући Клауда или како је од човека постао облаковде.


Остале текстове Владимира Д. Јанковића можете читати ОВДЕ.


Прва промоција књиге „Света Јелена“ / Књижара Академија, Кнез Михаилова 35

Nova.rs најављује књижевно вече у београдској књижари Академија посвећено новој, петој збирци поезије Владимира Д. Јанковића Света Јеленаовде.


Најава књижевне вечери и промоције књиге песама „Света Јелена“, Владимра Д. Јанковића у дневним листовима Пoлитика, Блиц, Danas и Nova.


 

Владимир Д. Јанковић у радио-емисији У првих пет код Саре Арсеновић говори о много чему али и о својој поезији и књизи Света Јелена

Септембарски сајам књига у КЦ Град 

Novosadska promocija knjige pesama „Sveta Jelena“

ПОЗИВАМО ВАС НА ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ПЕСАМА

Владимира Д, Јанковића
Света Јелена
(Stella Polare, Београд, 2021)

О књизи говоре: Мухарем Баздуљ, рецензент, и Владимир Д. Јанковић, аутор

„Владимир Д. Јанковић је старински песник, духом и поетиком ближи песницима који су у време његовог рођења ступали на сцену него онима који су се родили у време кад је он ступао на сцену…” (М. Баздуљ) – овде.


„Света Јелена“ у Лагуни, Нови Сад

Са промоције „Свете Јелене“ у Новом Саду – Читаоница градске библиотеке„Ожиљци и опомене“ – послушајте сјајан разговор између Дејана Спиридона Булатовића и Владимира Д. Јанкивића на „Светигори“. Било је лепих речи о Стели, али и о разним другим темама – о писању песама, о превођењу, о односу песника и тоталитарног друштва, о песничким и преводилачким слободама и којечему другом.

Најава нове промоције књиге Света Јелена на Кошутњаку, организује: Ултра тркач Србије -Далибор Даничић


Гостовање код Далибора Даничића – Ултра тркач Србије, Кошутњак

 


Октобарска промоција у Кучеву

https://www.transcontinentaltimes.com/2021/10/12/literary-translator-vladimir-d-jankovic-guides-us-through-belgrade-for-the-informed/?fbclid=IwAR3gFW27_CF8Y08v8vHKIYaU4_BY5RztrhKwE6gm_b048fbKVxHMgw1x5k4

Октобарска промоција Свете Јелене у Кули (одржана захваљујући Соњи Сандић и Весни Јаковљевић.

Лепо је осетити се негде као код куће, као што сам се ја осећао у Кули. Годи и сазнање да у овој земљи постоје топли људи који се боре, који сањају, који спроводе своје идеје у дело и отварају срца онима који им отворена срца долазе. “ (Владимир Д. Јанковић)


Октобарска промоција у Врбасу

„Да ли због лепог садејства са блиставим песником Срђаном Секулићем, кога много волим као човека и једнако ценим као књижевника, да ли због одличне организације иза које је стајао управник библиотеке Бранислав Зубовић, да ли због нечег посебног што се одиграло у интеракцији са читаоцима – тек, синоћ сам се, враћајући се аутобусом до Новог Сада, а онда од Новог сада до Београда, можда први пут осетио као прави песник.“ (Владимир Д. Јанковић)Са промоције у Библиотеци града Београда:

„Имали смо импресивну, јаку публику: толико важних и драгоцених личности из нашег књижевног живота нисам на једном месту видео још од овомајског боравка на Мећавнику. Хандке, Бећковић и Ломпар нису дошли, али је зато било много чисте лепоте, која ће, ако је веровати Достојевском, спасити свет.“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s