Naša izdanja

Владимир Д. Јанковић је старински песник, духом и поетиком ближи песницима који су у време његовог рођења ступали на сцену него онима који су се родили у време кад је он ступао на сцену. „Света Јелена“ је књига која верношћу традицији и снагом индивидуалног талента толико надилази ниво рецентне српске песничке продукције да читалац просто пожели да су ово она стара времена у којима би читање његове поезије навело друге песнике да дају најбоље од себе.

Ово је поезија која унапред признаје пораз. Као онај Борхесов поета минор који каже: „Циљ је заборав/ унапред га постигох“, Јанковић не пише песму ни због чега осим због песме саме. Његове песме памте и оно што и не знате да сте заборавили.

(Мухарем Баздуљ)


Цена књиге: 500 РСД

Контактирајте нас ОВДЕ

Више о књизи ОВДЕ


Турбулентни односи Срба/Југословена и Бугара у 20. веку представљали су готово перманентни конфликт, који је тек у ретким фазама био пресецан дисконтинуитетима који су наговештавали спремност Софије и Београда за превазилажењем билатералних спорова. Јабуку раздора представљало је комплексно македонско питање, односно чињеница да су се вектори геополитичких интереса Србије/Југославије и Бугарске управо преплитали на простору ове централне балканске провинције.

Ривалитет Београда и Софије око Македоније бивао је усложњаван наступима глобалних играча, суштински заинтересованих за контролу срца Балкана, простора на размеђи важних геополитичких траса. Велики глобални сукоби су, тако, додатно стимулисали тензије између два балканска суседа.


Цена књиге: 900 РСД

Контактирајте нас ОВДЕ

Више о књизи ОВДЕ